Tokyo Anime Center, situat la etajul patru al modernei clădiri Akihabara UDX, se doreşte să fie “The definitive “spot” for anime entertainment!“.
Denumirea mi s-a părut pretenţioasă, faţă de ceea oferă. Conţine o sală de cinema ( AKIBA3DTheater ), un post de radio cu pereţi transparenţi unde au loc interviuri cu creatorii de anime şi cu seiyuu şi o sală în care principalul punct de atracţie sunt câteva figurine în mărime reală.
Follow up:
Pentru ceva situat în inima Akihabarei, este mult prea puţin. Până la urmă, este mai mult un magazin, cu preţuri mai mari decât în restul Akihabarei, care are însă de vânzare doar ceva figurine şi mărunţişuri: brelocuri, insigne, sticker-e, cell phone strap etc. Fleacuri, care oricum există şi în alte magazine. :|
În rest, câteva afişe mari, cu reclame la noile apariţii, cu Naruro şi cu Soul Eater, anime la care se face multă reclamă în momentul acesta în Akihabara.
Principalul punct de atracţie, în special pentru copiii mici care-şi doresc să se fotografieze cu personajele favorite sunt câteva figurine cu personaje clasice anime: Pikachu, Astro Boy şi Doraemon.
Doraemon este delicios, l-am îndrăgit şi m-am uitat la el în fiecare zi când treceam pe lângă clădirea Bandai, unde exista o statuetă şi mai mare decât cea de aici ( una dintre cele despre care vă povesteam că atunci când plouă sunt îmbrăcate cu pelerine de ploaie… să nu se ude şi să răcească :D ).
Pe mine m-au interesat în special statuetele din Neon Genesis Evangelion, în mărime reală, două variante cu Rei Ayanami, una cu Asuka şi o unitate Eva. Lumina nu era prea bună, era şi agitaţie în jur, un grup de copii chinezi ţopăiau de colo colo, aşa că nu am reuşit să-mi fac o fotografie cu Rei. Păcat, era aproape cât mine… :(
Sunt frumoase, dar nici ele nu reprezintă un lucru nou. Sunt câteva magazine în Akiba care vând astfel de figurine şi am văzut mult mai multe ca aici. Preţul este foarte mare, câteva sute de mii de yeni, dar poţi avea acasă personajul preferat în mărime naturală. B)
Expoziţia are însă un merit, te lasă să fotografiezi, lucru interzis în toate magazinele din Akiba. Mă amuzam în Animate, am intrat cu aparatul de gât, cu capacul obiectivului pus, dar fără să închid aparatul şi mă urmăreau toţi vânzătorii de parcă eram terorist. Am mai intrat aşa şi în alte magazine, unde însă n-am mai văzut pe nimeni preocupat de aparatul meu. Fotografiile împrăştiate pe net au adus Tokyo Anime Center-ului o oarecare celebritate, dar mai ales printre străini, localnicii nu mi s-au părut prea interesaţi de el.
Suginami Animation Museum
Situat în Suginami-ku, zonă cunoscută şi sub numele de “oraşul anime", deoarece aici îşi au sediul 70 din cele 400 de companii legate de producţia de anime din Japonia, Suginami Animation Museum este un muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Este mai puţin cunoscut în afara Japoniei decât Tokyo Anime Center în primul rând pentru că se află într-o zonă puţin vizitată de turişti. Este uşor de ajuns, se află destul de aproape de Shinjuku, la circa un sfert de oră de mers cu metroul. Încă de la staţia de metrou, drumul este marcat cu nobori cu mascota muzeului, care mi s-a părut lipsită de originalitate, deoarece seamană prea mult cu Edomaru, mascota muzeului Edo Tokyo Open Air.
Muzeul ocupă două etaje din clădirea Suginami Kaikan, o clădire cu faţada frumos decorată cu mai multe personaje foarte îndrăgite din anime.
Este singurul muzeu de acest profil sponsorizat de guvern, dar în afară de el mai există câteva muzee particulare, cum sunt cele ale lui Bandai, Studio Ghibli şi Toei Animation. Muzeul a fost deschis în 2005 sub conducerea artistului Shinichi Suzuki, cunoscut ca unul dintre fondatorii companiei Studio Zero. De asemenea, a lucrat la manga Astro Boy şi ca regizor de animaţie pentru multe anime-uri cunoscute, printre care One Piece, Naruto Shippuuden şi School Rumble. Ca director al muzeului şi-a propus să realizeze un loc care să fie plăcut pentru copii şi fanii anime şi după părerea mea a reuşit acest lucru. Te simţi bine încă de la intrare, unde fata de la recepţie m-a întâmpinat veselă, mi-a explicat unde am voie să fotografiez şi unde nu ( nu este voie în zona cu materiale originale ). M-a întrebat din ce ţară sunt, n-a prea ştiut ea unde este, dar cand i-am spus estul Europei a reuşit să localizeze.
La intrare, te întâmpină o mare şi frumoasă statuetă Gundam, rămasă de la expoziţia Gundam World, care a inaugurat muzeul.
În sala de la intrare, există o secţiune dedicată istoriei anime-ului, un display pe un întreg perete cu exemple luate în ordine cronologică, începând cu primele anime-uri şi continuând cu anime-uri considerate că au adus lucruri importante la dezvoltarea genului.
În centru, pe un suport rotund, luminat discret, un display cu desene şi autografe de la cunoscuţi creatori de anime şi mangaka, care mi-a plăcut în mod deosebit.
Muzeul mai conţine un workshop, cu câteva calculatoare, unde poţi desena, colora şi edita, o cochetă sală de proiecţie cu ecran de 150 de inch şi sunet 5.1 şi o bibliotecă care conţine o colecţie de materiale despre anime, printre care mai multe interviuri cu creatorii de anime şi mangaka şi o bază de date.
Pentru mine cea mai interesantă secţiune a fost cea care prezenta tehnici de realizare a anime-urilor. Am urmărit un documentar cu metoda cell-uri, cu care se realizează mişcarea, cu exemplificare cu imagini din filmul Jin-Roh. Un alt documentar interesant prezenta cum se aleg culorile şi modul în care se colorează cadrele.
De asemenea, există o cabină, în care se află un studio pentru dub, unde te poţi juca.
Expoziţiile speciale erau dedicate lui The World of Galaxy Express, deoarece împlineşte 30 de ani de la apariţia manga şi lui Tekkon Kinkreet, film care a câştigat primul loc la Japan Academy Awards. Am văzut desene originale create pentru cele două anime-uri, cu notaţii şi comentarii ale autorilor. La Tekkon Kinkreet aveau cell-uri pe hârtie pentru a exemplifica cum se realizează mişcarea, de asemenea, acelaşi lucru era disponibil şi în variantă digitală, pe două calculatoare. Am remarcat un frumos desen cu oraşul care apare în film.
Suginami Animation Museum merită vizitat de fanii anime, este un loc interesant, în care poţi reveni de multe ori pentru documentare.